UPC
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dyskusja ogólna

ROZWIĄZANE
Highlighted
Moderator
1076 646 177

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Problem na 99% leży po stronie Twojego sprzętu, okablowania lub softu. Jeśli wyślemy technika ze sprzętem serwisowym, który potwierdzi, że nie ma problemu i prędkość jest ok, to jedyne co Ciebie czeka to pokrycie opłaty za bezpodstawne wezwanie serwisu. 

 

Skupiłbym się serio na tym okablowaniu, skoro raz jest ok a raz nie. Tak jak wspomniał @Pablo najpewniej jest zgrzyt na linii karta sieciowa - kabel i negocjuje się 100 a nie 1000.

Inspirator
4 2 1

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Dzień dobry wszystkim.

Jestem tu nowy.

Może mój sposób coś pomoże w tym temacie? Miałem podobny problem. Też próbowałem ustawić prędkość karty sieciowej na sztywno i wyniki testów były podobne. Raz miałem 290 Mb/s, innym razem 80 Mb/s. Ustawiłem więc na automatyczną negocjację i problem znikł. Teraz mam 300 Mb/s czyli tyle, co na umowie.

Pozdrawiam.

Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Dziekuje Panowie i tak za rady. Wrócę z pracy i pokombinuję jeszcze z tym sposobem z góry i innymi. Będę informował o przebiegu, pozdrawiam.

Profesor
1533 608 62

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy


@stozer0napisał(a):

A Co do technika, który instalował wczoraj modem to chyba powinien wiedzieć, że ma ustawić tą prędkość skoro taka jest zawarta na umowie.


Technik niczego jako prędkość w modemie nie ustawia

A tym bardziej nie konfiguruje sprzętu klienta i nie ingeruje w niego.

 

 

Wina może być po stronie systemu (a jest W10, więc jest to możliwe), jest tam chyba jakiś antywirus, coś pobierałeś i wysyłałeś chyba w czasie pomiaru, trudno powiedzieć dlaczego, ale często link karty sieciowej zestawia się tylko na 100Mb itd.

.........................................................................................................................................................................................................To co prezentuję w moich postach jest moją opinią - to co w nich zawarte, każdy stosuje na własną odpowiedzialność.
Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Panowie, problem rozwiązany w 99%.
Odinstalowałem sterowniki od karty sieciowej, po czym zainstalowałem na nowsze, ustawiłem Full Duplex i jest gitarka, lecz ten 1% to mały problem związany, że najprawdopodobniej WIN10, a nie karta sieciowa, wymusza 100mb/s gdy np. uruchomie lapka lub podłącze głośnik bluetooth, lecz gdy odłącze i podłącze Ethernet spowrotem, wszystko jest okej.
Kabel ethernet HAMA 5m nadal, czyli nie była to wina kabla. Poza tym, zastanawiam się nad WIN 7 lub 8.1, co o tym myślicie, może się coś zmienić? WIN10 jest innowacyjny, lecz pełen błędów z tego co zauważyłem.

Profesor
1718 408 94

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

A w menedżerze urządzeń (również po włączeniu w nim opcji pokaż ukryte urządzenia) na pozycji karty sieciowe jakie masz jeszcze karty oprócz Realteka?

https://zanimnapiszesz.info
Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

A no, mam, dziękuję za tą ciekawostkę, spójrz na screen'a i oceń to, jeśli możesz.

https://imgur.com/8jXBzRV

Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Może właśnie gdzieś tutaj tkwi mankament tego jednego procenta?
Wiesz coś może o tym? 

Profesor
1718 408 94

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Wśród nieaktwynych urządzeń jest to:
Apple Mobile Device Ethernet

Znasz to urządzenie? Masz jeszcze jakąś kartę sieciową LAN?

https://zanimnapiszesz.info
Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Mam iPhone'a, może to jest z tym związane. Realtek to jedyna moja karta sieciowa ponieważ mam laptopa Acera Aspire Nitro V5.
A Mircrosoft Kernel? To mnie zastanawia również.
Btw, myślisz żeby odinstalować ten apple mobile? Może jednak to właśnie haczy o prawidłowe działanie. 

Profesor
1718 408 94

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy


@stozer0napisał(a):

Btw, myślisz żeby odinstalować ten apple mobile? Może jednak to właśnie haczy o prawidłowe działanie. 


Prawdopodobnie to komponent doinstalowany przez iTunes więc tak. Możesz odinstalować. Chyba nic nie powinno się stać

https://zanimnapiszesz.info
Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Zrobione. Napiszę czy to coś dało, robię restart lapka, brb.

Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

Wyniki od 460 do 497MB/s, zresetowany lapek, podłączenie do głośnika, etc, 1GB/s ustawienia karty sieciowej na miejscu.

SpeedTest Cer. 
https://imgur.com/jYPCjat

Stan: Ethernet
https://imgur.com/Sod7Qak

Nie ma resetu na 100MB/s na ktory działał tylko łaśnie sposób odłączenia i podłączenia kabla. Apple device odinstalowany, res lapka po tym i jest jak należy, dziękuję za pomoc oraz waskazówki @MrPepka

Lecz jeszcze jedno pytanie które nie irytuję tak na prawdę, ale ciekawi. Czy taki upload w granicach 30mb/s powinien być, czy trochę większy? To mnie jeszcze zastanawia.

Profesor
1718 408 94

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy


@stozer0napisał(a):

Lecz jeszcze jedno pytanie które nie irytuję tak na prawdę, ale ciekawi. Czy taki upload w granicach 30mb/s powinien być, czy trochę większy? To mnie jeszcze zastanawia.


Niestety tak. Jak spojrzysz na umowę i zapisane w niej parametry łącza to zobaczysz, że masz internet 500 Mb DOWNLOAD i 30 Mb UPLOAD

https://zanimnapiszesz.info
Inspirator
15 2 0

Re: Nowy użytk@ownik "Fascynującego 500MB/s", potrzebuje pomocy

W sumie ta, coś kojarzę. Narzeczona ma schowaną umowę, ale własnie tak jak piszesz. 
Dziękuję Tobie oraz innym za wskazówki i wyrażenie chęci pomocy, teraz mogę robić, to, co chcę hehe. Trzymaj się @MrPepka i reszta, wszystkiego dobrego i udanego weekend'u Panowie!