21-01-2019 03:04 — edytowano 21-01-2019 03:05
Zacznę od tego że jeszcze w zeszłym roku korzystająć z serwerów INEA, w grach miałem ping w przedziale 12-20, czasem poniżej 12.
Na innych serwerach podobne wartości.
Obecnie ping wzrósł do wartości 40-50
Zacząłem od sprawdznia ustawień sieci, odłączenia wszystkich urządzeń itd. Na czystym Compalu z podłączonym PC nadal mam to samo. Dodatkowo wyłączyłem dla pewności firewall, upc-wifi free. Zgłosiłem przed chwilą również przełączenie IPV6 na IPV4
Poniżej dwa zrzuty ekranu z "tracert" dla google.com oraz dla serwera gier w Poznaniu. Czy węzeł: pl-waw04a-rt1.aorta.net [84.116.254.96] ma tutaj znaczenie?
Dodatkowe pytanie, czy modem Comapal CH7465LG-LC można ustawić w tryb BRIDGE?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
21-01-2019 04:11
miesiąc temu
@gronapisał(a):Zacznę od tego że jeszcze w zeszłym roku korzystająć z serwerów INEA, w grach miałem ping w przedziale 12-20, czasem poniżej 12.
Na innych serwerach podobne wartości.
Obecnie ping wzrósł do wartości 40-50
Zacząłem od sprawdznia ustawień sieci, odłączenia wszystkich urządzeń itd. Na czystym Compalu z podłączonym PC nadal mam to samo. Dodatkowo wyłączyłem dla pewności firewall, upc-wifi free. Zgłosiłem przed chwilą również przełączenie IPV6 na IPV4
Poniżej dwa zrzuty ekranu z "tracert" dla google.com oraz dla serwera gier w Poznaniu. Czy węzeł: pl-waw04a-rt1.aorta.net [84.116.254.96] ma tutaj znaczenie?
Dodatkowe pytanie, czy modem Comapal CH7465LG-LC można ustawić w tryb BRIDGE?
Nie , ten węzeł nie ma znaczenia. Patrz poniżej, czasy są dużo niższe. Łopatologicznie tłumacząc konfiguracja tego węzła ma ustawiony najniższy priorytet na odpowiadanie na zapytania ping w związku z czym otrzymujesz taki czas, to nie oznacza że on wolno pracuje.
@ogromny spójrz uważnie, nie wprowadzaj w błąd
miesiąc temu
Przyczyną tak wysokiego pingu może być aktywny na modemie protokół IPv6 którego Twoja gra może nie obsługiwać poprawnie, a z tego co widzę to Ci tego IPv6 jeszcze nie wyłączyli. Może być też serwer gry przeciążony (chyba, że na każdym tak masz)
miesiąc temu
Teraz przeczytałem poprawnie. No więc może to też być problem z serwerami INEA albo problem na styku UPC-INEA
miesiąc temu – ostatnio edytowany miesiąc temu
Rozumiem, że jest też możliowść że w pewnym momencie zmieniły się trasy i teraz mam mniej korzystną? Dłuższa albo przez węzeł który ma większe opóźnienia?
Sprawdzałem trasę znajomego (nie UPC) i całkiem inaczej wchodzi w sieć INEA:
miesiąc temu
Już ci to napisałem. Nie masz w UPC wyłączonego IPv6
miesiąc temu
Wiem, pisałem w pierwszym poście że zgłosiłem już prośbę o zmianę. Przed chwilą jeszcze upewniłem się na infolinii, że będzie przełączone. Za 30-40min powinno już być (podobno).
Dam znać
miesiąc temu – ostatnio edytowany miesiąc temu
Trasy jak najbardziej mogą się miedzy sobą różnić u różnych operatorów.
Wszystko zależy od punktów styków z poszczególnymi sieciami jakie posiada dany usługodawca oraz host docelowy.
Dodam że u jednego operatora trasy także mogą się zmieniać np za pomocą BGP. Jest to protokół który w myśl założeń administratora przepina trasy np. z powodu awarii punktu styku albo z powodu obciążenia danej trasy (wszystko zależy od tego jak jest skonfigurowany)
miesiąc temu
Teraz wygląda to tak:
Było: IPV6
Jest IPV4:
Jest lepiej
Rozmawiałem przed chwilą z administratorem serwera z którym się łączę i wychodzi na to, że ATMAN, który jest po drodze to kolejna przeszkoda. Jak trasa idzie po tpix.pl jest sporo lepiej. Problemem jest tylko to, że dla sieciowców takie parametry są u nich ok, co innego dla graczy a to wiadomo, mniejszy priorytet
Dziękuję za pomoc, myśle że temat wyczerpany.