UPC
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Giga ConnectBox

Użytkownik
5 0 0

Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

Witam.

Po wymianie zwykłego ConnectBoxa na wersję Giga mój dotychczas zainstalowany antywirus zaczął zasypywać mnie powiadomieniami o zablokowaniu próby włamania, głównie od "wpad.utopia.net." Nie grzebałam nic w ustawieniach, nie instalowałam a znalezione informacje w sieci sugerują możliwość zainfekowania... Ze starym modemem nie było problemów. System pokazuje "utopia.net" przy pozycji Tunnel adapter isatap.utopia.net: Connection - specifix DMS Suffix. Nie znam się niestety na takich rzeczach, dlatego chciałabym zwrócić się do Państwa o pomoc i wyjaśnienie całej tej sytuacji.

Komputer przeskanowałam wieloma programami i nie wykryły one nic. Przy zmianie w komputerze ustawienia IP w protokole TCP/IPv4 na konkretny adres, zamiast automatycznego, problem z powiadomieniami o próbach włamania ustąpił ale internet ładuje się 100 razy wolniej. Co mogę z tym wszystkim zrobić? 

18 ODPOW. 18
Konto zbanowane
2383 537 108

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

Adres wpad.utopia.net wskazuje na atak DNS Hijacking. Czy wykonałaś komendę ipconfig/flushdns w celu restartu DNS-ów? Wspomniałaś o zmianie ustawień IP, co konkretnie zmieniłaś?

https://zanimnapiszesz.info
Tytan
2162 821 71

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@axz100 

Witamy w Naszej Społeczności.

 

Proszę o informację (najlepiej foto) co jest zaznaczone (aktywne) w GCB w opcji firewall-a.

 

Oto lista DNS, które można sobie wpisać w komputerze (w GCB nie ma niestety możliwości zmiany serwerów DNS):

 

Open DNS
208.67.222.222 (Resolver1.OpenDNS.com)
208.67.220.220 (Resolver2.OpenDNS.com)
208.67.222.220 (Resolver3.OpenDNS.com)
208.67.220.222 (Resolver4.OpenDNS.com)
208.67.222.123 FamilyShield
208.67.220.123 FamilyShield


Atman
217.17.34.10
217.17.34.68

 

Norton™ ConnectSafe
Bezpieczeństwo i ochrona przed złośliwym oprogramowaniem, phishingiem i scamem
199.85.126.10
199.85.127.10
Bezpieczeństwo i ochrona przed pornografią
199.85.126.20
199.85.127.20
Bezpieczeństwo, ochrona przed pornografią i filtr rodzinny
199.85.126.30
199.85.127.30

 

Google.
8.8.8.8
8.8.4.4

 

Comodo Secure DNS.
8.26.56.26
8.20.247.20

 

DNS.Watch.
84.200.69.80
84.200.70.40

 

VeriSign Public DNS.
64.4.64.6
64.6.65.6

.........................................................................................................................................................................................................To co prezentuję w moich postach jest moją opinią - to co w nich zawarte, każdy stosuje na własną odpowiedzialność.
Użytkownik
5 0 0

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

Przepraszam za późną odpowiedź. Dziękuję za odzew. Uprzedam, że wpis będzie dość długi.

 

@MrPepka nie wykonałam wspomnianej przez Ciebie komendy na początku. Najpierw we właściwościach sieci zaznaczyłam "Użyj następującego adresu IP", gdzie wpisałam ten z modemu oraz użyłam adresu serweru DNS 213.120.62.103, 104. To uspokoiło Nortona i przestały pojawiać się powiadomienia o próbie włamania z Utopii (To chyba dobry znak?). Zanim to zrobiłam ściągnęłam jeszcze Malwarebytes oraz Avasta. Oba programy wygenerowały lawinę "prób włamań" wysokiego ryzyka z innych źródeł a i tak nic nie wykryły (Bezpłatne wersje - ten sam komplet"ataków" wciąż pojawia się np. podczas skanowania sieci wi-fi przez Avasta. Czy tak może reagować Norton na skanowanie drugiego antywirusa?) W dodatku ówcześnie logując się do UPC przez adres podany na modemie, polskie znaki miały inny font i były dużo powiększone (czyżby zhackowana strona? Dziś Utopia nie atakuje a font wyświetla się bez udziwnień)

 

Po wspomnianym wpisaniu własnego DNS i zrestartowaniu modemu, wykonałam także komendę ipconfig /all. Nie pokazało już Utopii przy żadnej pozycji (gdzie wcześniej było przy każdym DNS Suffix). Czy potrzebne jest załączenie zdjęć/screenów przed i po z danymi, które się pokazały?

 

Dziś spróbowałam rozeznać się jeszcze w tym temacie i głównie problem poruszany jest na zagranicznych forach. Trafiłam tam na ciekawy temat: https://forums.xfinity.com/t5/Your-Home-Network/DPC3941T-Modem-hacked-Utopia-net/td-p/2888703/page/2

@MrPepka dziś (w sumie to wczoraj) wykonałam komendę jak i rozszerzyłam o dwie:

ipconfig /flushdns
ipconfig /release
ipconfig /renew

 

Dało to te same rezultaty, czyli bez Utopii.

 

Z ciekawości zmieniłam znów w opcjach sieci (z pozycji Windowsa) na uzyskanie automatycznego adresu IP oraz automatycznego adresu DNS. Ipconfig /all ponownie pokazał się bez Utopii, czy innych dodatków. Niby wygląda na to, że jest już spokój...

 

Z kolei w rejestrze, w różnych folderach znalazłam ślady z nazwą "Utopia", które wykasowałam. Znajdowały się w każdym komputerze, który był połączony z siecią z nowego modemu. Stąd także pytanie - czy to oznacza, że komputer udało się "pomyślnie" dla hakera zaatakować? I co w takiej sytuacji dzieje się z innym sprzętem typu smartfony, amplituner z internetem połączonym ówcześnie z zainfekowaną siecią? W jaki sposób mogę jeszcze upewnić się, że moje urządzenia oraz sieć są już bezpieczne i mogę normalnie korzystać z internetu bez obawy o kradzież danych itp.? Teoretycznie na smartfonie można mieć antywirusa ale czy przy ataku DNS hijackingu jest on faktycznie przydatny?

 

W ramach ciekawostki jeszcze taki link: http://whoismydns.com/Index.html i wynik jaki otrzymałam. Wygląda na to, że chyba nic się nie dzieje?

DNS Server
62.179.14.231
Reverse DNS
None Found
IP Owner (From ARIN)
RIPE Network Coordination Centre
 
@KOCUREK1970  załączam zdjęcie z Firewall'a. zapora.jpg

Dziękuję za listę DNS, wybiorę coś. A czy w tym samym panelu ustawień pozostawić adres IP automatyczny?

 

Ogólnie zastanawiam się, czy te ataki DNS Hijacking wynikają może z luki nowego modemu? Przez tyle lat nie zostałam zasypana tyloma atakami (a nie było ich wiele), co w ciągu jednej doby. W dodatku pierwsze powiadomienia pokazały się tuż po podłączeniu i sprawdzeniu szybkości internetu na stronie UPC w obecności pracownika, który nowy modem zainstalował.

Konto zbanowane
441 160 27

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@axz100  jeśli chcesz mieć pewność, że komputer jest bezpieczny to ja na Twoim miejscu zainstalowałbym na nowo system. Dużo roboty z tym nie ma, a nie ma to jak bezpieczeństwo, zwłaszcza, że pewnie komputera używasz też przy płatnościach.

 

Złapałaś jakiegoś wirusa po prostu, a jako, że żaden skaner antywirusowy nie daje 100% pewności, to najlepiej od razu system postawić na nowo

Tytan
2162 821 71

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@axz100 

Proszę w firewallu zaznaczyć nieaktywne opcje na włączone i zrestartować modem z panelu (uruchom ponownie).

Potem proszę tak samo sprawdzić co pokażą komendy:

netsh int ip reset
ipconfig /release
ipconfig /renew

ipconfig /flushdns
ipconfig /all

 

Każda komenda osobno z przyciskiem Enter.

 

.........................................................................................................................................................................................................To co prezentuję w moich postach jest moją opinią - to co w nich zawarte, każdy stosuje na własną odpowiedzialność.
Konto zbanowane
2383 537 108

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox


@axz100 napisał(a):

Ogólnie zastanawiam się, czy te ataki DNS Hijacking wynikają może z luki nowego modemu? Przez tyle lat nie zostałam zasypana tyloma atakami (a nie było ich wiele), co w ciągu jednej doby. W dodatku pierwsze powiadomienia pokazały się tuż po podłączeniu i sprawdzeniu szybkości internetu na stronie UPC w obecności pracownika, który nowy modem zainstalował.


Za tego typu ataki odpowiada złośliwe oprogramowanie (malware) które u Ciebie przedostało się do komputera. Jak? Istnieje wiele sposobów. Mogło to się stać gdy np. odbierałaś maile (może któryś był z wirusem) itp

https://zanimnapiszesz.info
Highlighted
Tytan
2162 821 71

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@axz100 

Właśnie teraz widzę, że na mojej skrzynce email po raz pierwszy w dziejach naszej Społeczności info o Pani poście wylądowało w folderze Spam z adnotacją, że korespondencja jest podejrzana:

"Wczytywanie połączonych obrazów zewnętrznych zostało zablokowane w celu ochrony przed spamem."

Nastąpiło to dokładnie w momencie, kiedy zamieściła Pani post na naszym forum a ono wysłało mi powiadomienie o Pani odpowiedzi.

 

Tu więcej:

https://www.kei.pl/pomoc/co-zrobic-gdy-adres-ip-znalazl-sie-na-liscie-rbl

 

Proszę sprawdzić czy to IP które Pani posiada nie jest/jest na liście spamerskiej:

http://www.anti-abuse.org/multi-rbl-check/

http://www.sorbs.net/lookup.shtml

 

 

Jeśli wynik jest pozytywny:

- proszę pozyskać obraz instalowanego systemu z pewnego źródła,

- potem usunąć wszystkie partycje na dysku (radzę nie przenosić żadnych danych bo nie wiadomo gdzie robak się zagnieżdził - więc wszystkie dane idą na stratę),

- wyzerować dysk,

- następnie utworzyć nowe partycje,

- dopiero na tak przygotowanym dysku zainstalować system na nowo.

 

Podczas tych operacji proszę odłączyć internet całkowicie od Pani komputera.

Obraz systemu z pewnego źródła proszę pozyskać na innym komputerze.

 

 

 

.........................................................................................................................................................................................................To co prezentuję w moich postach jest moją opinią - to co w nich zawarte, każdy stosuje na własną odpowiedzialność.
Użytkownik
5 0 0

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@Informatyg właśnie tego chciałam uniknąć ale jeśli będzie trzeba już dla świętego spokoju w ostateczności wgram ponownie system. 

 

@MrPepka teoretycznie nigdy nie otwierałam podejrzanych e-maili (chociaż faktycznie ostatnio dostaję zwiększoną ilość podejrzanego spamu) ale mogłam coś załapać podczas ściągania kiedyś programów (niby antywirus wykrywał trojany itp) Dziwi mnie tylko, że wszystko uaktywniło się z nowym modemem. Może i dobrze, że tak się stało, jeśli faktycznie wcześniej coś było zainfekowane.

 

@KOCUREK1970  komendy pokazały następujące dane: (mam nadzieję, że to można upubliczniać)

1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\K>ipconfig /release

 

Windows IP Configuration

 

 

Ethernet adapter Ethernet:

 

   Connection-specific DNS Suffix  . :

   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2a02:a311:35e:8400:cf5:6e9:ef3e:e7f5

   Temporary IPv6 Address. . . . . . : 2a02:a311:35e:8400:cd7a:f1b8:cb21:276f

   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::cf5:6e9:ef3e:e7f5%4

   Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::e657:40ff:fe16:8959%4

 

Tunnel adapter isatap.{D5F918A4-A2C2-453D-B183-33A7EDB89957}:

 

   Media State . . . . . . . . . . . : Media unoperational

   Connection-specific DNS Suffix  . :

 

C:\Users\K>ipconfig /renew

 

Windows IP Configuration

 

 

Ethernet adapter Ethernet:

 

   Connection-specific DNS Suffix  . :

   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2a02:a311:35e:8400:cf5:6e9:ef3e:e7f5

   Temporary IPv6 Address. . . . . . : 2a02:a311:35e:8400:cd7a:f1b8:cb21:276f

   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::cf5:6e9:ef3e:e7f5%4

   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.73

   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

   Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::e657:40ff:fe16:8959%4

                                       192.168.0.1

 

Tunnel adapter isatap.{D5F918A4-A2C2-453D-B183-33A7EDB89957}:

 

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected

   Connection-specific DNS Suffix  . :

 

C:\Users\K>ipconfig /flushdns

 

Windows IP Configuration

 

Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

 

C:\Users\K>ipconfig /all

 

Windows IP Configuration

 

   Host Name . . . . . . . . . . . . : K

   Primary Dns Suffix  . . . . . . . :

   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid

   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No

   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

 

Ethernet adapter Ethernet:

 

   Connection-specific DNS Suffix  . :

   Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GbE Family Controller

   Physical Address. . . . . . . . . : D8-CB-8A-12-3B-59

   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes

   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2a02:a311:35e:8400:cf5:6e9:ef3e:e7f5(Pref

erred)

   Temporary IPv6 Address. . . . . . : 2a02:a311:35e:8400:cd7a:f1b8:cb21:276f(Pr

eferred)

   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::cf5:6e9:ef3e:e7f5%4(Preferred)

   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.73(Preferred)

   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

   Lease Obtained. . . . . . . . . . : 13 lipca 2019 20:06:53

   Lease Expires . . . . . . . . . . : 13 lipca 2019 21:06:54

   Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::e657:40ff:fe16:8959%4

                                       192.168.0.1

   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1

   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 165202826

   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-22-FD-F5-2C-D8-CB-8A-12-3B-59

 

   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 2a02:a311:35e:8400:e657:40ff:fe16:8959

                                       192.168.0.1

   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

 

Tunnel adapter isatap.{D5F918A4-A2C2-453D-B183-33A7EDB89957}:

 

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected

   Connection-specific DNS Suffix  . :

   Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2

   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No

   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

 

O kurcze, nigdy nie sądziłam, że trafię kiedyś jako spam ale jednak faktycznie coś musi być na rzeczy...

 

Na stronie anti-abuse.org moje IP znalazło się na 2 listach spamerskich: cbl.abuseat.org oraz dyna.spamrats.com

 

Chyba jednak nie będę miała wyboru, oprócz przeinstalowania dysku systemowego...

Konto zbanowane
441 160 27

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@axz100  niestety w przypadku infekcji komputera najlepszym wyjściem jest właśnie format WSZYSTKICH DYSKÓW I PARTYCJI i na nowo postawienie systemu, po zainstalowaniu na nowo systemu warto pozmieniać hasła do kluczowych rzeczy, tj bankowość, poczta itd.

 

 

Oczywiście można próbować skanować antywirusami, ja zawsze używam kilku (regularnie skanuje kompy kilkoma skanerami) i zazwyczaj są to dr web cureit i później dla pewności skan eset online scaner + malwarebytes +adwcleaner + warto sprawdzić czy plik hosts jest prawidłowy, albo programem adwcleaner przywrócić go do domyslnych

 

A na przyszłość dobrze jest uważać w co się klika, zwłaszcza jeśli chodzi o załączniki czy pobieranie plików + jakiś dobry antywirus  nie zaszkodzi.

Wiadomo antywirus nas nie zabezpieczy w 100%, ale zawsze jest szansa, że za nas trochę pomysli jak coś złośliwego pobierzemy to uniemożliwi uruchomienie tego.

 

A jeśli chodzi o samą poczte to warto porzucić skrzynki typu onet/wp/o2 itd i założyć sobie gmaila - dla przeciętnego Kowalskiego jedna z najbezpieczniejszych skrzynek, w dodatku za friko i kompletnie bez spamu

 

PS: Zainfekowany komputer to już nie Twój komputer

Tytan
2162 821 71

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@axz100 

Wykonane komendy nie pokazały niczego niepokojacego stricte w połączeniu sieciowym, komunikacji sieciowej czy DNS.

 

Dla pobrania systemu W8.1 narzędzie jest tutaj:

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows8ISO

 

Dla pobrania systemu W10 narzędzie jest tutaj:

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

 

 

.........................................................................................................................................................................................................To co prezentuję w moich postach jest moją opinią - to co w nich zawarte, każdy stosuje na własną odpowiedzialność.
Użytkownik
5 0 0

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@Informatyg bardzo dziękuję za podanie programów, bardzo się przydały. Niestety na czyszczenie wszystkich dysków nie mogę sobie pozwolić z uwagi na znaczną ilość ważnych plików znajdujących się na nich. Mój błąd, że nie porobiłam żadnych kopii wcześniej, choć teoretycznie nie wiedząc jak długo mogłam mieć jakieś zainfekowane pliki istnieje chyba szansa, że mogłyby one znajdować się w tych kopiach i po zgraniu na czyste dyski zainfekować komputer ponownie?

 

Dr web cureit wykazał około 3 nieprawidłowe pliki (nic poważnego), skan eset jeszcze więcej drobnych nieprawidłowości a malwarebytes i adwcleaner ponownie nic. Na razie zrobię format dysku systemowego a potem zobaczymy, co dalej. A jeśli chodzi o płatne programy antywirusowe, to mam niby zainstalowaną pełną wersję Nortona Premium ale ta sytuacja tylko pokazała, że nie warto polegać na jednym programie :(

 

W sumie z całkowitym przerzuceniem się na gmail to dobra opcja, będę musiała zrobić małą przeprowadzkę w najbliższym czasie. 

 

@KOCUREK1970  dziękuję również za linki oraz sprawdzenie danych. 

 

Chciałabym jeszcze zapytać Państwa o jeden nieco inny ale denerwujący problem (nie wiem, czy powinnam zakładać oddzielny temat, też jest dość długi). Otóż przy starym Connect Boxie miałam dodatkowo podpięty kablem ethernet drugi router (tp link td w8901g), na innej kondygnacji (router działał pod inną nazwą SSID niż connect box nie wiem jak to fachowo się nazywa - repeater, switch czy access point?). Nie pamiętam też, czy i co musiałam wtedy zmieniać w ustawieniach ale wszystko ładnie działało, teraz niestety nie potrafię go skonfigurować z Giga Connect Boxem, w dodatku dziwne rzeczy się dzieją. Teoretycznie Ethernet z GCB idzie do gniazdka w ścianę, w innym pomieszczeniu z gniazdka podłączone jest ethernetem do routera. Tak powinno być ok. Zamiast TP Link chciałam podłączyć Huawei B315s - 22 ale w obu routerach nastąpił ten sam problem. Na innej kondygnacji nie było "sygnału" na linii gniazdko-router. Tzn bez i z konfiguracją IP, odłączeniem DHCP w Huawei, wciąż nie było łączności z internetem. Nawet podłączając kabel pod różne laptopy, na jednym z nich tylko przez 3 s. wykryło Ethernet (brak sieci), potem w ogóle nic nie wykrywało, tak jakby gniazdko było zepsute i nie odbierało żadnego sygnału. Natomiast podłączając każdy router osobno lub laptopy bezpośrednio na jednym kablu prosto od GCB (bez łączenia przez ścianę gniazdkami) wszystko działało idealnie. Gniazdka nie były zepsute, okazało się, że po całym dniu zmagań udało mi się na długo podłączyć internet i działające Wi-fi tylko w takiej konfiguracji: GCB -kabel- (przez port WAN/LAN) Huawei-kabel -gniazdka - kabel - TP link. Zamieniając pozycję routerów tak, aby Huawei był na końcu - finalnie ta konfiguracja nie działa, ponieważ przez jego wifi na laptopie wyświetla brak internetu oraz odsyła mnie z automatu na stronę Huawei aby zalogować się do ustawień, w których pokazuje brak połączenia... O dziwo tylko na smartfonach łączy z internetem przez wifi normalnie. Także teraz udało mi się uruchomić internet tak, że Tp Link jest punktem końcowym, jednak zależy mi na wykorzystaniu tylko Huawei przez jego ponoć szybsze prędkości (bez udziału TP Link pomiędzy)... Przed chwilą w ramach eksperymentu ponownie podłączyłam wszystko tak, żeby ograniczyć się do 1 routera bezpośrednio od GCB i kabli ich łączących, czyli tak jak powinno być... uwaga... nagle przełączając wtyczkę w różne gniazda WAN Tp Linka, zapaliła się ikonka łączności na jednym z nich (a długo po tej próbie przełączając potem wtyczki od CBG na innych konfiguracjach, jego gniazd, na tp link wszystko szlag trafiał pomimo restartowania urządzeń...). Wyłączyłam też serwer DHCPv4 w modemie upc. Internet niby działał ale pokazywało, że prz Połączeniu IPv4 brak sieci. Zmieniłam w jednym z tych okienek w opcjach protokołu IPv4 na własne od Comodo. Strona typu Wp działała ale np. witryna Onet była nieosiągalna (Nie udało się znaleźć adresu IP serwera ze stroną www.onet.pl (...) DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN). 

 

Powiem szczerze, że już nie wiem co mam robić. Najpierw zawirusowanie, teraz to. Dodam, że laptop został wcześniej uraczony Utopią przez połączenie z wifi z modemu w tym samym dniu, co mój komputer. Niby został przeskanowany kilkoma programami, usunęłam ślady w systemie, wykonałam komendy, których wynik wyglądają normalnie. Nie ma możliwości aby ktoś coś w nim też ściągnął albo odebrał zainfekowany e-mail. Prawie w ogóle nie był używany. W każdym razie jeśli trzeba, też mogę wykonać na nim ponowne wgranie systemu jak i w reszcie sprzętu, gorzej jeśli problem nie ustąpi

Konto zbanowane
2383 537 108

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox


@axz100 napisał(a):

Chciałabym jeszcze zapytać Państwa o jeden nieco inny ale denerwujący problem (nie wiem, czy powinnam zakładać oddzielny temat, też jest dość długi). Otóż przy starym Connect Boxie miałam dodatkowo podpięty kablem ethernet drugi router (tp link td w8901g), na innej kondygnacji (router działał pod inną nazwą SSID niż connect box nie wiem jak to fachowo się nazywa - repeater, switch czy access point?). Nie pamiętam też, czy i co musiałam wtedy zmieniać w ustawieniach ale wszystko ładnie działało, teraz niestety nie potrafię go skonfigurować z Giga Connect Boxem, w dodatku dziwne rzeczy się dzieją. Teoretycznie Ethernet z GCB idzie do gniazdka w ścianę, w innym pomieszczeniu z gniazdka podłączone jest ethernetem do routera. Tak powinno być ok. Zamiast TP Link chciałam podłączyć Huawei B315s - 22 ale w obu routerach nastąpił ten sam problem. Na innej kondygnacji nie było "sygnału" na linii gniazdko-router. Tzn bez i z konfiguracją IP, odłączeniem DHCP w Huawei, wciąż nie było łączności z internetem. Nawet podłączając kabel pod różne laptopy, na jednym z nich tylko przez 3 s. wykryło Ethernet (brak sieci), potem w ogóle nic nie wykrywało, tak jakby gniazdko było zepsute i nie odbierało żadnego sygnału. Natomiast podłączając każdy router osobno lub laptopy bezpośrednio na jednym kablu prosto od GCB (bez łączenia przez ścianę gniazdkami) wszystko działało idealnie. Gniazdka nie były zepsute, okazało się, że po całym dniu zmagań udało mi się na długo podłączyć internet i działające Wi-fi tylko w takiej konfiguracji: GCB -kabel- (przez port WAN/LAN) Huawei-kabel -gniazdka - kabel - TP link. Zamieniając pozycję routerów tak, aby Huawei był na końcu - finalnie ta konfiguracja nie działa, ponieważ przez jego wifi na laptopie wyświetla brak internetu oraz odsyła mnie z automatu na stronę Huawei aby zalogować się do ustawień, w których pokazuje brak połączenia... O dziwo tylko na smartfonach łączy z internetem przez wifi normalnie. Także teraz udało mi się uruchomić internet tak, że Tp Link jest punktem końcowym, jednak zależy mi na wykorzystaniu tylko Huawei przez jego ponoć szybsze prędkości (bez udziału TP Link pomiędzy)... Przed chwilą w ramach eksperymentu ponownie podłączyłam wszystko tak, żeby ograniczyć się do 1 routera bezpośrednio od GCB i kabli ich łączących, czyli tak jak powinno być... uwaga... nagle przełączając wtyczkę w różne gniazda WAN Tp Linka, zapaliła się ikonka łączności na jednym z nich (a długo po tej próbie przełączając potem wtyczki od CBG na innych konfiguracjach, jego gniazd, na tp link wszystko szlag trafiał pomimo restartowania urządzeń...). Wyłączyłam też serwer DHCPv4 w modemie upc. Internet niby działał ale pokazywało, że prz Połączeniu IPv4 brak sieci. Zmieniłam w jednym z tych okienek w opcjach protokołu IPv4 na własne od Comodo. Strona typu Wp działała ale np. witryna Onet była nieosiągalna (Nie udało się znaleźć adresu IP serwera ze stroną www.onet.pl (...) DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN). 

 

 


Na tą przypadłość może pomóc wyłączenie IPv6 przez Asystenta Pomocy

https://zanimnapiszesz.info
Konto zbanowane
441 160 27

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

Jeśli chodzi o antywirusa to na codzień używam eset smart security, czy jest najlepszy ? nie pewnie są jakieś lepsze, z większą wykrywalnością itd, ale ten radzi sobie świetnie, zwłaszcza, że mam go odpowiednio skonfigurowango pod siebie. A jakiś drogi nie jest, zwłaszcza, że mam go na 3  kompy wykupionego to licencja 3+3 dośc tania. Kiedyś używałem nortona, ale mnie zawiódł, miałem tez bitdefendera i poległna całego po po prostu .... sam z siebie się wyłączał. Kaspersky też próbowałem, ale pomimo ssd i i7 muliło kompa.

 

 

Jeśli chodzi już o samą pocztę (bo najprawdopodobniej przez nią komputey zostały zainfekowane) to dodatkowo proponuję korzystać z prgoramu pocztowego, ja np używam thunderbirda i też sporo zablokuje przed wyświetleniem, a przy mojej ilośći kont pocztowych korzystanie przez przeglądarke jest wręcz niemożliwe

 

Dodatkowo warto jest przeskanować komputer jakimś narzędziem live cd, dla odmiany można np kaspersky rescue disk, niektóre szkodniki potrafią się ukrywać i łatwiej je wykryć poza systemem, a zwłaszcza jak nie robisz formatu to dobrze by było przeskanować poza systemem.

 

Niektóre szkodniki roznoszą się również przez sieć lokalną więc każdy sprzęt podpięty do Twojej sieci mógł się zawirusować. Niestety obecnie trzeba bardzo uważać, np w dokumentach wordowych itd warto powyłączać macro, uruchomić  widoki chronione  gdzie siętylko da, pdf itd Oczywiście trzeba też uważać co się wpina do kompa, bo byle pendrrive może nam nieźle nabroić. Ale, że to forum raczej o bezpieczeństwie nie jest to lepiej zapoznać się z tym gdzie indziej

No i nie można zapomnieć o aktualnym systemie itd

 

Jeśli też nie potrzebujesz windowsa do pracy to linux powinien zapewnić większe bezpieczeństwo, bo jest tak skonstruowany, że jak się czyta co się klika to ciężko sobie nabroić   Szkoda, że sam jestem zmuszony do win10 na codzień :(

 

Tego szkodnika za bardzo nie znam, to ciężko mi powiedzieć w 100% w jaki sposób się zainekowałaś :(

Tytan
2162 821 71

Re: Problemy z programem antywirusowym po podłączeniu Giga ConnectBox

@axz100 

Jeśli dobrze zrozumiałem TPLink i Huawei ma być swego rodzaju lokalnymi AP a wszystkim ma sterować CB?

 

 

 

.........................................................................................................................................................................................................To co prezentuję w moich postach jest moją opinią - to co w nich zawarte, każdy stosuje na własną odpowiedzialność.